Bloggar som kommer göra dig till en fantastisk fotograf

Vill du bli en bättre fotograf? Internet är fullt av olika bloggar med tips, idéer och inspiration. En bra början är att spana in olika bilder och hitta en stil som tilltalar dig. Alla fotografer har sitt personliga signum och det gäller att prova dig fram för att hitta din egen stil. Var ska jag leta efter bilder kanske du tänker? Ett tips är att skapa ett konto på Pinterest för att leta efter bilder som tilltalar dig. På det här sättet kan du skapa en samling med foton som du tycker om för att se vilken stil du dras till. Därefter är det dags att spana in olika bloggar för att få lite matnyttiga tips om hur du ska göra och tänka.

Vill du bli en seriös fotograf, om så bara en hobbyfotograf, måste du se till att ha rätt utrustning. Har du inte redan en systemkamera kan det vara dags att investera i en. Det behöver inte vara någon dyr utrustning, den bästa kameran kommer alltid vara den du har med dig. Se till att det är en kamera som du tycker om. Två av de populäraste märkena bland både hobbyfotografer och professionella fotografer är Nikon och Canon. Känner du inte till märkena alls är det en god idé att åka ner till din lokala fotobutik för att titta och känna på de olika modellerna. Förutom själva kamerahuvudet behöver du en bra blixt och antingen en softbox och/eller reflexskärm beroende på vad du vill fotografera.

Ljussättning

Många fotografer väljer att arbeta i naturligt ljus. Naturligt ljus kan du få genom att jobba vid ett stort fönster som släpper in mycket dagsljus eller genom att fotografera utomhus. Många fotografer släpar med sig all rekvisita ut i naturen för att få det mest fördelaktiga ljuset. En blogg där du kan få många tips och även en del vlogg-inlägg på Youtube är https://nevnarien.se/. Nevnarien har en hel kategori som bara handlar om tips för att bli en bättre fotograf. Där kan du till exempel lära dig vad du ska tänka på när du fotograferar i mörker eller när du fotograferar med extern blixt. Du kan även få tips om vad du ska tänka på när du fotograferar bröllop etcetera.

ISO-tal, bländare och slutartid

Om du har planerat att fotografera i dåligt ljus eller i mörker är det en god idé att testa dig fram med blixten, slutartiden och kamerans ISO-tal. ISO-talet är känsligheten på sensorn. Ju högre ISO-tal, desto känsligare är sensorn. Effekten av ett högt ISO tal kan vara brusigare bilder. För att få en skarp och bra bild bör du ha en lång slutartid i kombination med ett högt ISO-tal. Då blir dock bilden känsligare för rörelse vilket gör att ett stativ och ett statiskt objekt är det bästa för en skarp bild med stämningsfullt ljus. Lek mycket med inställningarna för att prova dig fram. En bra blogg för detta är Swedish Nomad – https://www.swedishnomad.com/. Där finns nybörjarguide både för ISO-tal, slutartid och bländare.

Perspektiv

När du börjar fotografera så prova dig fram med olika vinklar och olika motiv. Detta är ett bra sätt att hitta din nisch och vilka bilder du tycker blir bäst ur vilket perspektiv. Testa att fotografera naturbilder med stativ och testa sedan att lägga dig ner med kameran på marken och fotografera samma motiv. Se hur annorlunda bilden blir från de olika perspektiven. Testa att fotografera dig själv i olika vinklar. Har du stativ och fjärrkontroll till din kamera kan du enkelt ta självporträtt med denna. Då kan du verkligen studera hur bilden blir beroende på ljussättningen. Se hur ljuset landar på ditt ansikte. Tips om detta finns på ovan nämnda blogg Nevnarien men även på http://linafoto.se/category/fototips.

Redigering och komposition

Efter att fotograferingen är klar är det dags att redigera bilderna. Redigering kan exempelvis ske i program som Adobe Photoshop eller Adobe Lightroom. Där kan du ändra ljussättning, kontrast, retuschera bort fläckar eller beskära bilden. Genom att beskära bilden ändrar du bildens komposition. En av grundreglerna som många fotografer jobbar med är tredelningsregeln. Det innebär att man delar upp bilden i nio lika stora rutor för att sedan placera motivet där linjerna möts. Om en bild ska uppfattas som riktigt intressant är motivet sällan placerat mitt i bilden. Tredelningsregeln är mycket välkänd inom fotograferingskretsar och det står att läsa om denna i de flesta fotobloggar. En som beskriver just detta väldigt bra är https://sebastianekdahl.wordpress.com/2011/04/27/tips1-rule-of-thirds/. Lycka till med fotograferandet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *