De bästa fotofestivalerna

Fotografering är en konstform som älskas av en bred publik; inte bara konstkännare kan uppskatta en bra fotoutställning. Här kan du läsa lite om de bästa fotofestivalerna världen över – kanske förberedande inför ett besök av nästa upplaga? Den första fotofestivalen som vi ska informera om är Ballarat International Foto Biennale i Victoria, Australien. Det är en extremt välbesökt fotofestival som startade 2005, och som sedan dess har ställt ut mängder av internationellt erkända fotografer. Vartannat år hålls festivalen, som varar i en hel månad och besöks av mellan 20 000 och 30 000 människor. Med detta antal är det den mest välbesökta och viktigaste fotofestivalen i Australien, och räknas som en av de mest betydande världen över.

Festivalen består av flera delar, varav den första är en kärnutställning av nytt material och gammalt sådant, satt i en ny kontext. Det delas dessutom ut priser, arrangeras talks, symposium och mycket annat. Det är, förutom en viktig aktör inom fotovärlden, en faktor som gör att människor besöker lokalområdet. Festivalen är därför både lokalt och globalt erkänd. Nästa Ballarat International Foto Biennale kommer att äga rum den 23 augusti 2019, och är den 8:e festivalen i ordningen. Detta är definitivt en festival värd att besöka om du är fotointresserad. Problemet är förstås att den är lokaliserad till andra sidan jorden. Det finns också fantastiska fotofestivaler som ligger något närmre Sverige. Låt oss ta en titt på en av dem!

Belfast Photo Festival

2011 arrangerades den här enorma fotofestivalen för första gången, och har sedan dess hunnit bli ett av de viktigaste fotoeventen i Storbritannien, samt en av de mest betydande fotofestivalerna världen över. Det rör inte bara storleken, utan också den innovativa organisationen. En specialsatsning som Belfast Photo Festival gör är att stötta unga människor som vill prova att fotografera eller utvecklas i en redan befintlig verksamhet. Man arrangerar workshops för folk mellan 14 och 20 år, och drar på så vis ned publikens medelålder något, i jämförelse med andra festivaler och på egen mark. Det har blivit en populär aktivitet, som gynnar inte bara etablerade konstnärer, utan också tillväxten av nya. Utöver detta finns det förstås också mer konventionella aktiviteter.

CONTACT Festival

Tar vi oss över till Kanada, så möts vi av en festival som heter Contact. Den anordnas i Toronto, och arbetar varje år på att förstora sitt omfång. Förutom en otrolig mängd utställningar, arrangeras det föreläsningar, workshops, symposium och panelsamtal. Det delas också ut priser, och etablerade såväl som aspirerande fotografer stöttas med medel för att kunna blomstra i sin verksamhet. Man samarbetar med de viktigaste gallerierna och museerna i Kanada och även internationellt för att kunna möjliggöra festivalen. Som exempel på en utställning som arrangeras av CONTACT Festival kan nämnas en om första världskriget, med gamla foton som dokumenterade vad kriget betydde för Europa och världen. Denna utställning pågår från april till oktober i år.

Fotofestivalen i Aten

Det här är en fotofestival med anor. När den anordnas i år, är det för 31: a gången. Vad man vill fokusera på under fotofestivalen i Aten är inte foto som något isolerat från resten av samhället. Snarare läggs fokus på fotot som uttrycksmedel för sociala och politiska frågor, aktuella i samtiden och brinnande med relevans. Årets festival är redan slut, men nästa år kommer den tillbaka med utställningar, workshops, föreläsningar och andra sociala och kulturella projekt. Aten är en av Europas kulturella huvudstäder, och var varit det i mer en två millennier. Det gör att det är en särskilt speciell upplevelse att besöka fotofestivalen här, särskilt om man är lite intresserad av mer än bara foto.

Triennale der Photographie Hamburg

Den sista fotofestivalen vi vill ta upp ligger i Hamburg, Tyskland. Den existerar sedan 1999, och anordnas, som namnet antyder, var tredje år. Den består av ett samarbete mellan institutioner, anordnare och gallerier i Hamburg, och äger i år rum från juni till september. Likt de tidigare nämnda festivalerna, anordnas utställningar, workshops, föreläsningar, panelsamtal och mycket annat. Det är en välbesökt festival, och ses som ett av de viktigaste kulturella evenemangen i Tyskland, och definitivt det viktigaste i Hamburg. En av utställningarna i årets festival heter “Home”, och tematiserar högaktuella frågor som flykt, migration, tillhörighet och att “känna sig hemma”. Det är en utställning med flera olika konstnärer, och kuraterade av Nico Baumgarten och Stefan Rahner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *