Fotograferingstips för nybörjare

Älskar du att fotografera och har bestämt dig för att sysselsätta dig med detta som hobby eller professionellt? Då kan det vara bra att få lite tips på vad du ska tänka på i början och hur du ska gå till väga för att det ska bli så bra som möjligt. Det finns ju något som kallas för “learning by doing”, alltså att “lära sig genom att göra”, men det kan alltid vara bra att samla information kring det viktigaste för att undvika vanliga misstag, vilket kan förlänga inlärningsprocessen. Här kommer några tips och råd kring vad du ska tänka på för att lyckas med din fotografering. Sedan är det bara att prova sig fram.

Att fotografera är en konstform och vissa personer har en fallenhet för detta. Dessa människor kan enkelt se vad som har potential att bli ett bra fotografi medan vissa måste öva upp sig lite längre. Det finns ju även många olika typer av fotografering, men i grund och botten så handlar det om att fånga ögonblick av olika slag. Men sedan finns det ju även mer uppstyrda fotograferingstillfällen, som exempelvis porträttfotografering, då exempelvis skolfotografering som de allra flesta har varit med om i någon form. Men även i dessa fall måste du som fotograf vara med i rätt ögonblick för att få till en så bra bild som möjligt, vilket kanske inte alltid är det enklaste.

Hitta din egen stil

Det kommer att ta en stund innan du har kommit underfund med vad som är din stil när du fotograferar. Därför måste du pröva dig fram och fota och fota för att få en uppfattning om i vilken riktning du vill gå och vad syftet med din fotografering är. Man kan med ett tränat öga och erfarenhet utskilja en fotograf från en annan, vilket beror på att de allra flesta utvecklar en egen stil och ett signum som går att känna igen. Du måste vara öppen för konstruktiv kritik i början för att kunna utvecklas som fotograf, men det är även viktigt att du tycker om dina egna bilder och kan uppskatta dem. Detta är det första steget på vägen. Att finna glädjen i att fotografera.

Blixten

Du måste inte alltid använda blixt när du fotograferar, som förr i tiden när man först började att fotografera och blixten lyste upp hela omgivningen som ett blixtnedslag. Ofta använder man blixten helt i onödan, vilket kan göra bilden aningen platt och onaturlig. Du kommer att få mycket reflexer som inte ser bra ut om du använder en för stark blixt. Du kan själv mjuka upp ljuset från blixten genom att hålla exempelvis ett vanligt papper framför blixten när du tar fotot. Många kameror idag saknar helt inbyggd blixt just av den anledningen att det oftast inte behövs, bilden blir bara överexponerad och du kommer att märka det direkt. Så tänk på detta, blixt är inte nödvändigt i de flesta fall.

Ta med dig kameran överallt!

Du kan planera en dag då du ska fotografera, men även fotografera spontant. För att kunna fotografera spontant så kräver detta att du har med dig kameran vart du än går. De bästa fotografierna tas ofta vid spontana tillfällen då du minst anar det. Du kan självklart även fotografera med din mobiltelefon, men om du vill få till de där proffsiga fotografierna så är det alltid bäst att ha med en kamera som höjer allt till en annan nivå. Du kan komma långt även med en mobilkamera om du är duktig på att utnyttja vinklar, ljus och innehållet i bilden, men du kommer att märka att det är mycket roligare att leka med en riktig och bra kamera.

Vinklarna

Ett riktmärke som de flesta fotografer går efter när det gäller vinklarna är att gå ner på samma nivå som det du fotograferar. Tänk på att om du exempelvis fotograferar ett djur som sitter på golvet så blir bilden oftast bäst om du har kameran i samma nivå och inte tar bilden ovanifrån. Men sedan beror det ju även på vad du är ute efter med din bild. Kanske du är ute efter en spännande vinkel som man inte vanligtvis förväntar sig, och då kan det ge en härlig effekt att använda sig av en oväntad eller ovanlig vinkel. Det hela handlar återigen mycket om det konstnärliga och vad du vill uppnå med just den bild du tar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *