Myter om grafisk design

Grafisk design är en bransch som växer sig allt större. Har du en utbildning som grafisk designer eller rentav har lärt dig på egen hand så kommer du ha många alternativ när det kommer till arbete. Många olika företag i samtliga branscher är i behov av en grafisk designer och det kan handla om allt från att skapa material för marknadsföring till att designa hemsidan. I den här artikeln kommer vi ta upp de främsta myterna när det kommer till just grafisk design. Exempelvis att det är lätt och att du tjänar stora pengar på det direkt. Faktum är att det krävs lång erfarenhet och övning innan du faktiskt presterar bra och kan tjäna större summor pengar. Som grafisk designer kan du även göra individuella uppdrag som en frilansare där du inte är anställd hos ett specifikt företag utan får betalt för varje arbete som du gör.

Många har flera förutfattade meningar om yrket och färdigheterna som krävs för att bli grafisk designer. Man kan tro att det är ett enkelt jobb då man illustrerar och skapar digitalt. Det är med andra ord i grund och botten inget fysiskt underlag som behövs. Du använder dig av bilder, text och typsnitt på din dator och utifrån det kan du skapa en grafisk design eller också grafisk formgivning som det kallas. Vilka myter finns det då om grafisk design? Du kanske tror att det bara är några få men det finns en hel del, de flesta tycker att grafisk design är onödigt och att det inte bör krävas någon form av utbildning till yrket då det anses vara “lätt”. Vilket såklart är en myt då grafisk design är komplicerat och det krävs att man övar för att nå goda resultat.

Ett lätt yrke

Faktum är att många tror att grafisk design är simpelt och att “vem som helst” kan lära sig det. Det ligger dock en viss sanning i det då övning såklart ger färdighet men oftast krävs det att du har såväl tålamod som förkunskaper. Det är inte lätt att lära sig och det kan krävas både kurser och annan utbildning för att lyckas. Idag finns det utbildningar inom grafisk design på olika nivåer, du kan exempelvis läsa det på högskole- och universitetsnivå men även inom vissa gymnasiala program ingår en kurs som riktar sig på grafisk design. Ju tidigare du får de grundläggande kunskaperna desto snabbare kommer du utvecklas och bli duktig. Det är när du är duktig och erfaren som du har möjlighet att tjäna de stora pengarna på dina mästerverk, oavsett om det är som frilansare eller anställd på ett företag.

Det gäller att ha fantasi och kreativitet

För att skapa illustrationer och grafisk design gäller det också att ha en kreativ förmåga. Det är ju du som ansvarar för skapandet och att resultatet matchas med de önskemål och krav som ställs från kunden. Många uppdragsgivare vet dessutom inte själva konkret vad de vill ha och då är det din uppgift att skapa något som tillfredsställer kundens förväntningar. Med andra ord behöver du ha ett kreativt sätt att tänka och skapa något som lämpar sig bra beroende på kund och önskemål. Undrar du hur du då lär dig grafisk design och hur du kan förbättra dina färdigheter om det visar sig att du har talang? Det finns mängder med hjälpmedel idag och det kan exempelvis vara så enkelt som att kolla på klipp på Youtube eller rentav söka dig till en utbildning eller kurs som är inriktat på just grafisk design och formgivning.

Hur du lär dig

Som det nämndes ovan finns det flera sätt att lära sig grafisk design på. Till en början kan det vara fördelaktigt att läsa på om de grundläggande kunskaperna för att sedan ta sig vidare och kanske gå en kurs eller liknande. Många har dock förmågan och disciplinen att utveckla sina färdigheter på egen hand och på så sätt bli otroligt duktiga. Det gäller med andra ord att öva upp sina färdigheter för att kunna göra kvalitativa och bra arbeten. Det är även erfarenhet och professionalitet som kunder lägger stor vikt på. När du nått goda resultat och dina färdigheter är exceptionella kommer du se att pengarna kan börja rulla in. Är du intresserad av att börja med grafisk design finns det många vägar att gå och den första kan vara att söka runt på internet och hitta enklare guider och videos för att se hur det går till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *