Trender inom Grafisk Design 2018

“The Glitch effect” toppar listan, här menas att man ska låta bilden se ut som den har en mindre störning. Ungefär som när ens tv-signal tappar kontakten för en bråkdels sekund och några pixlar ser ut att ha fastnat i skärmen. “The ruined effect”, vilket innebär att man med flit vill att bilden ska se felande ut, som färgen runnit eller ett streck mitt över hela bilden. “Color channels effect” påminner om när man tittar genom 3D glasögon på något som inte är 3D. Det blir dubbel effekt men med två olika färger. “Double exposure”, här ska bilden se ut som två bilder i en. Man har använt sig av Photoshop för att klippa ihop två helt olika bilder men gör så att de sammanlänkas och faktiskt ser bra ut tillsammans. “Double Exposure Duotone” är precis som nummer fyra, men här används endast två färger i exponeringen.

“Double Light” är en bild där man använder sig av två olika färgkällor, till exempel blå och röd. “Creative Typography”, här använder man sig av olika typsnitt som man leker ihop, allt från ett ord skrivet med en gaffel eller bokstäver som droppar färg. “Cropped typography” är som det låter, bokstäver och siffror som ser ut att sakna en del, som ser utklippta ut. “Chaotic typography” är kaosartade typsnitt, bilder där bokstäver och siffror ligger diagonalt eller hänger i varandra som krokar. “Typography as real life elements”, i denna trend försöker man exempelvis. få människor att likna bokstäver för att bilda ett ord, eller människor inbäddade i ord. Vissa av trenderna har hängt med ett tag och vissa har fått en ny vändning. Tydligt är dock de starka färgerna, och den genomgående skarpa kompositionen. Den måste alltid vara med och är alltid lika viktig.

Trender som hänger kvar

Typsnitten som används och ofta experimenteras med hänger alltid kvar eftersom det finns oändliga idéer om hur man ska anpassa och snygga till typsnitt. Det är svårt att beräkna exakt hur många typsnitt det finns i världen, men eftersom att det med alla typsnitt går att göra mindre förändringar på för att få ett helt nytt, så kanske man säga att det finns inget stopp och listan fortsätter ändå växa. Ett typsnitt kan verkligen förändra ett helt budskap i en bild. Du kan göra det läskigt, eller ett lekfullt. Det beror ju givetvis på resten av bilden och hur den ser ut. Typsnitten är en otroligt viktig del i layouten och kan vara det som förstör hela bilden eller sätter pricken över i. Att tre av trenderna var typsnitt är inte helt oväntat och de lär inte vara de första som åker ut från listan.

De tonade färgerna

Ända sedan Instagram började med sin toningar på bilder har trenderna följt efter. Det är idag mer vanligt att en bild blivit tonad än att den inte har det. Ibland är skillnaden bara så liten så du ser den inte om du inte har originalbilden och den tonade framför dig bredvid varann. Fotografer och grafiska designers leker vilt med dessa toningar och det kan ibland kännas som om det inte finns någon hejd på dessa bilder. Men även denna trend verkar vara kvar för att stanna. Så vi väljer att gilla läget och faktiskt försöka njuta av de vackra bilderna och layouterna som skapas. Eftersom antik konst även den varit en trend någon gång i historien är risken att dessa toningar kommer finnas kvar till den dagen vi är historia och en annan generation tagit över och sätter sina trender.

2018 eller när

Trender är något flyktigt, även om de kan hålla i sig ett tag så går de förhoppningsvis över efter ett tag. Vissa trender förstår man inte hur de kunde få en stund i rampljuset medan andra är klassiska och man gärna njuter av de länge till. Sen är trender inget man måste följa till punkt och pricka, men det kan vara bra att som grafisk designer hålla sig uppdaterad med vad som händer och vad som uppskattas och människor gillar. Vad var det som fångade deras uppmärksamhet? Var det för att de inte alls tyckte om det eller för att de älskade det? Trenderna kommer ändras, om det är varje vecka eller varje år är svårt att spekulera i. Det man kan undra är, vem det är som bestämmer trenderna, och som gör att vissa stannar längre och vissa bleknar bort?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *